AZ ORSZÁG LEGRÉGEBBEN MŰKÖDŐ SZÁLLODÁJA - 1770

KRISTÁLY IMPERIAL HOTEL****

A Kristály Imperial Hotel**** 1766-1769 között az Esterházy család megbízásából Fellner Jakab tervei alapján épült.

A kezdetben Szarka Fogadó, majd Esterházy Szálloda nevű pihenőhely a Bécs és Budapest közötti útvonal egyik fogadóállomása volt. Első ismert irodalmi említése Kazinczy Ferenc nevéhez fűződik, aki 1803-ban Budáról Bécsbe menet kocsis balesetet szenvedett, így kényszerűségből nyolc napot töltött a fogadóban. Pályám emlékezete című munkájában emlékezik meg az esetről.

Több híres ember tette tiszteletét a szállodában az évek során, úgymint: Teleky Blanka, Blaha Lujza, Jókai Mór, Kisfaludy Károly, Vörösmarty Mihály, Percel Mór, Feszty Árpád, Ferencz Ferdinánd főherceg, Heltai Jenő, Jávor Pál, Csortos Gyula, Dajka Margit, Kabos Gyula és Habsburg Ottó. Görgey Artúr fővezér az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején a fogadóban levő főhadiszállásáról indult 1849. május 3-án Buda ostromára.

A szálloda számos korszakot, hírnevet és mélypontot megélt, de mindig is a helyi közélet kedvelt színtere volt, itt tartották a tatai bálok, színi előadások, egyleti- és pártgyűlések többségét is.

Híres vendégek, Kristály Imperial Hotel **** -

2007-ben az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja keretéből nyert támogatás eredményeképpen egyedi belsőépítészeti kialakítással megújultak a két műemléki szárnyban lévő szobák. A főutcai Esterházy szárny pincéjében futó közmű vezetékek áthelyezésével és az eredeti barokk boltívek kibontásával tovább gyarapodott a vendégtér. Bohém Borbárunk kialakításával kellemes és hiteles környezetet tudunk biztosítani borkóstolóknak, vagy bármilyen családi-baráti rendezvénynek.

A projekt részét képezte az épületegyüttes belső udvara felé hatalmas üvegfelületekkel kitárulkozó kibővített lobby a megcélzott 4*-os színvonalhoz illeszkedő, elegáns fogadótér létrehozása, amely azóta is neves helybéli és országosan ismert művészek időszaki kiállításainak helyszínéül szolgál.

Egy következő fejlesztési szakasz keretében a wellness részleg, a mélygarázs bővítése és egy barokk pihenőkert került kialakításra, amely látványával tovább növelte a fogadótér egyedi hangulatát.

2013. augusztus 30-án nyitottuk meg régi és új üzleti partnereink részére hotelünk Esterházy szárnya feletti padlástérben az új, 225 négyzetméteres Magnólia konferenciatermet. A terem rendhagyó módon ötvözi a közel 250 éves eredeti elemeket a legmodernebb stílussal, a szálloda egészére jellemző elegancia, egyediség, és exkluzivitás jegyében.

A 2013-as év végén újabb beruházási szakasz kezdődött, mely során a műemléki épülethez csatlakozva kialakításra került a szálloda  Medical wellness központja. A fejlesztés a gyógyászati-, prevenciós szolgáltatások kialakítását célozta.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Kristály Imperial Hotel**** az ország legrégebben szállodaként üzemelő, létező, ma is működő több mint 250 éves szállodája, amely a mai napig a maga pompájában tündököl a város szívében, műemlékvédelem alatt álló épületegyütteseként!