Történetünk - Kristály Imperial Hotel **** - Tata
Kristály Imperial Hotel **** – Tata

A KRISTÁLY IMPERIAL HOTEL**** AZ “ORSZÁG LEGRÉGEBBEN MŰKÖDŐ SZÁLLODÁJA” – 1770

A Kristály Imperial Hotel**** 1766-1769 között az Esterházy család megbízásából Fellner Jakab tervei alapján épült. A kezdetben Szarka Fogadó, majd Esterházy Szálloda nevű pihenőhely a Bécs és Budapest közötti útvonal egyik fogadóállomása volt. Első ismert irodalmi említése Kazinczy Ferenc nevéhez fűződik, aki 1803-ban – Budáról Bécsbe menet – kocsis balesetet szenvedett, így kényszerűségből nyolc napot töltött a fogadóban. „Pályám emlékezete” című munkájában emlékezik meg az esetről.

 

kristaly-regen

 

Több híres ember tette tiszteletét a szállodában az évek során, úgymint:Teleky Blanka, Blaha Lujza, Jókai Mór, Kisfaludy Károly, Vörösmarty Mihály, Percel Mór, Feszty Árpád, Ferencz Ferdinánd főherceg, Heltai Jenő, Jávor Pál, Csortos Gyula, Dajka Margit, Kabos Gyula és Habsburg Ottó. Görgey Artúr fővezér az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején a fogadóban levő főhadiszállásáról indult 1849. május 3-án Buda ostromára.

A szálloda számos korszakot, hírnevet és mélypontot megélt, de mindig is a helyi közélet kedvelt színtere volt, itt tartották a tatai bálok, színi előadások, egyleti- és pártgyűlések többségét is.

hiresseg

A 2007. január végén az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja keretéből nyert 187,5 millió forintos támogatás eredményeképpen egyedi belsőépítészeti kialakítással megújultak a két műemléki szárnyban lévő szobák

before

 

 

A főutcai Esterházy szárny pincéjében futó közmű vezetékek áthelyezésével és az eredeti barokk boltívek kibontásával tovább gyarapodott a vendégtér, a nagy népszerűségnek örvendő borbemutatók számára alakítottak ki hiteles környezetet.

A projekt részét képezte az épületegyüttes belső udvara felé hatalmas üvegfelületekkel kitárulkozó kibővített lobby a megcélzott 4*-os színvonalhoz illeszkedő, elegáns fogadótér létrehozása, amely azóta is neves helybéli és országosan ismert művészek időszaki kiállításainak helyszínéül szolgál.

lobby lobby-2

Egy következő fejlesztési szakasz keretében a wellness részleg, a mélygarázs bővítése és egy barokk pihenőkert került kialakításra, amely látványával tovább növelte a fogadótér egyedi hangulatát.

akkor
2013. augusztus 30-án nyitottuk meg régi és új üzleti partnereink részére hotelünk Esterházy szárnya feletti padlástérben az új, 225 négyzetméteres Magnólia termet. A terem rendhagyó módon ötvözi a közel 250 éves eredeti elemeket a legmodernebb stílussal, a szálloda egészére jellemző elegancia, egyediség, és exkluzivitás jegyében.

magnolia-before

 

A 2013-as év végén újabb beruházási szakasz kezdődött, mely során a műemléki épülethez csatlakozva kialakításra került a szálloda  Medical wellness központja. A fejlesztés a gyógyászati-, prevenciós szolgáltatások kialakítását célozta.

medical-768x508

 

Büszkék vagyunk rá, hogy a Kristály Imperial Hotel**** az ország legrégebben szállodaként üzemelő, létező, ma is működő több mint 240 éves szállodája, amely a mai napig a maga pompájában tündököl a város szívében, műemlékvédelem alatt álló épületegyütteseként!

kristaly-regen kristaly-2